Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vánoční koutek

19. 12. 2011

Houbovník

Budete potřebovat:

40 dkg žemlí, 5 dkg sušených hub, 5 dkg sádla, 5dkg škvarků, 5 stroužků česneku, 2 vejce, 1/2 l mléka, lžíce soli, lžička majoránky, lžička mletého pepře, lžička tlučeného kmínu, tuk na vymaštění pekáče

Postup:

Žemle namočíme do mléka a necháme změknout. Pokrájené namočené houby podusíme na sádle a necháme vychladnout. Do mísy k namočeným žemlím přidáme vejce, škvarky, mléko a podušené houby a okořeníme česnekem, solí, pepřem a majoránkou. Dobře promícháme, nalijeme na vymaštěný pekáč a pečeme ve vyhřáté troubě.


Peciválky

Budete potřebovat:

50 dkg vařených brambor, 15 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, mléko dle potřeby, mletý mák případně s cukrem

Postup:

Z vařených brambor,polohrubé mouky, osoleného mléka a vejce zaděláme těsto. Necháme chvíli odpočinout. Na vále z těsta yvválíme silnější plát, že kterého nakrájíme čtverce, které pečeme na nepomaštěném plechu po obou stranách dorůžova. Upečené peciválky poskládáme do mísy, polijeme horkým mlékem, přiklopíme poklicí a protřeseme. ponecháme asi dvě minuty propařit. Potom přebytečné mléko slijeme a peciválky posypeme mletým mákem smíchaným s cukrem. Můžeme podávat i s makovou kašínebo s ovocnou omáčkou nebo špracharandou.

 

Zázvorky podle babičky Oly

Budete potřebovat:

1/2 kg hladké mouky, 1/2 kg cukru moučky, 4 celá vejce, 3dkg mletého sušeného zázvoru, lžíce sody

Postup:

Všechny suroviny smícháme na vále a vypracujeme z nich poměrně tuhé, hladké těsto, vyválíme asi 3mm silnou placku. Vykrajujeme formičkou tvary zázvorek, které necháme do druhého dne odležet. Druhý den pečeme na vymazaném plechu ve středně vyhřáté troubě téměř dozlatova.

 

 Zdroj: V babiččině kuchyni od tří králů do Vánoc, Vladimíra Jakouběová, Trutnov 2009

 

Babiččina sladká vánoční špracharanda

Do této pochoutky se používalo všechno sušené ovoce, které se vypěstovalo na zahrádce nebo rostlo v okolí. Špracharanda nebyla jen vánoční jídlo, ale připravovala se celou zimu, protože nasušeného ovoce bylo dostatek (ořechy, sušená jablka, hrušky, švestky). Na zahuštění a ochucení se přidával perník, povidla, rozinky, cukr, lžíce mouky , celá skořice, hřebíček.

Budete potřebovat:

Po hrsti sušených švestek, sušených hrušek, jablek, kousek celé skořice, 2 hřebíčky, 2 lžíce medu, lžíce octa.

Postup:

Sušené ovoce propláchneme studenou a následně teplou vodou, dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc máčet. Přidáme skořici a hřebíček a druhý den, spolu s cukrem a lžící  octa povaříme doměkka. Z horkého kompotu vyjmeme koření a necháme vychladnout. Podáváme na zakončení vánočního menu s vánočkou, peciválkami nebo cukrovím.

 

 Zdroj: V babiččině kuchyni od tří králů do Vánoc, Vladimíra Jakouběová, Trutnov 2009

 

VÁNOČNÍ CHALOUPKA

dscf2563.jpg

Chaloupka stojí na bílé vatě, která představuje sníh. Jinak je ze špejlí a všude kolem a chaloupce visí různé dobroty, perníčky, bonbóny, čkolodádičky nebo sušené ovoce. Chaloupka k nám dětem chodila vždy před Vánoci, objevila se ve dveřích a my děti měly pocit, že je někde ze severu z hlubokých lesů a působila na nás vždy tajemně. Vydržela až do ledna a pak jsme se praly o ty různé sladkosti. Strejček měl tohle sladké tajemství hotové za den. Máte ještě čas ji dětem připravit. Máte-li fantazii, můžete chaloupku osvětlit různými světýlky, svíčkou nebo lampičkou...