Jdi na obsah Jdi na menu
 


Maminčin receptář

23. 5. 2009

 

JARNÍ POCHOUTKY

Moje milé divadelní děvenky i paní všech věků, i pánové starší, ale i ti úplně mladí, přináším Vám recepty na Velikonoce. Jsou od mé babičky z podkrkonoší, tedy hodně staré...


BANDORNÍK S OVOCEM

Budete potřebovat:

1 kg syrových oloupaných brambor, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, špetka soli, lžička majoránky, pepř, 5 dkg slaniny, 1 cibule, 5 stroužků česneku, tuk.

Postup:

Syrové brambory oškrábejte a hned postrouhejte, posolte a promíchejte s moukou, aby nezčernaly. Přidejte cibulku zpěněnou na slanině, česnek, majoránku, pepř. Řídkou kaši natřete na vymaštěný plech a pečte v horké troubě 20 minut. Do těsta můžete přidat i rozkrájená jablka, švestky, hrušky atd. Pak ale těsto nekořeníme.


COURAČKA:

Budete potřebovat:

20 dkg kysaného zelí, 1/4 mléka, 1 l vody, 1/4 smetany, 20 dkg brambor, 4 dkg másla, lžíce hladké mouky, sůl, kmín.

Postup:

Zelí překrájíme a uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Brambory oškrábeme, pokrájíme na malé kostičky a uvaříme v malém množství vody se solí a kmínem do měkka. V hrnku rozšleháme mléko s hladkou moukou a uvařené zelí jím zalijeme. Za častého míchání povaříme. Do polévky přidáme vařené brambory i s vodou a zjemníme smetanou. Před podáváním do polévky přidáme máslo.

 

 

 V Á N O Č N Í   K O U T E K   S   R E C E P T Y   M O J Í   M A M I N K Y:

 

MEVĚDÍ TLAPKY
37 dkg mouky, 27 dkg nového másla, 24 dkg cukru, 12 dkg neloupaných strouhaných mandlí, kávovou lžičku skořice, trochu nového koření a hřebíčku, promíchat, plnit do formiček a dát péci. Upečené mohou se plnit smetanovou pěnou vždy 2 na sebe.
 
MANDLOVÉ HŘÍBKY
Opařené mandle se jemně umelou, přidá se k nim cukr, trochu bílku a upraví se přiměřeně tuhé těsto. Rozdělí se na dva díly. 1 díl se zbarví strouhanou čokoládou. Nožičky se dělají z bílého, hlavičky z černého těsta. Chceme-li muchomůrky, zbarvíme díl červeným bretonem.
 

BRAMBOROVÁ LEPENICE

Připravíme bramborovou kaši, poněkud ji omastíme a necháme stát na okraji plotny. Zelí udušené na cibulce a zasmažené jíškou vmícháme potom do kaše, přiklopíme a necháme zapařit. Nakonec zapícháme do kaše vařené párky anebo plátky kabanosu.

STRAPAČKY

Syrové brambory nastrouháme, přidáme hladkou mouku, sůl, 1 vejce a mouky tolik, aby vzniklo hustší, asi knedlíkové těsto. Do vařící vody zavařujeme malé kousky těsta tak, že je odkrajujeme nožem s prkénka, dříve namočeného ve vodě. Vaříme 8 minut. Uvařené omastíme, sypame bryndzou nebo tvarohem a jíme se salátem. Jindy zase podáme strapačky ke kyselému zelí nebo ke špenátu.

SLANÝ PUDING Z MRKVE

30 dkg mrkve ustrouháme na hrubém struhadle a na trošce tuku dusíme do poloměkka. 2 žloutky s trochou soli a pepře utřeme do pěny, přidáme udušenou mrkev a čtvrt litru zeleného hrášku, sekanou petržel nebo pažitku, jeden jemně usekaný pór, lžíci mléka, 2 lžíce jemně prosátého strouhání nebo lžíci krupičky a lehce vmícháme sníh ze 2 bílků. Vaříme půl hodiny v páře, ve formě dobře vymaštěné a strouháním vysypané.

 

 

 

HAŠE Z KVĚTÁKU

Květák rozebereme a uvaříme ve slané vodě. Pak jej scedíme, vodu schováme na polévku a květák ještě usekáme. Na tuku necháme zrůžovět drobně krájenou cibulku, přidáme rozsekaný květák a necháme dusit, až se zbylá voda úplně vyvaří. Pak do květáku zamícháme 1 - 2 rozšlehaná vajíčka, osolíme, opepříme a nepříliš tuhé podáváme.

SALÁT Z ČERVENÉ ŘÍPY

Syrovou červenou řípu jemně nakrouháme a promícháme s olejem, octem, kmínem, trochou strouhaného křenu a nakonec salát trochu osolíme.

BRAMBOROVÁ BÁBA neboli TETKA BRAMBORKA

Rozstrouhejte syrové brambory, spařte je horkým mlékem, na pekáč dejte mezitím rozehřát sádlo. Spařenou směs vlijte na pekáč a navrch pokládejte kousky švestek či jablek - možné je i obojí. Toto těsto, jako slípek tenounké, peče se do té doby, až pěkně křupe. (Do směsi je na počátku možno přidat rozšlehané vejce.)

S tím vejcem bych šetřila, člověk neví, na co lepšího se vám bude hodit... Kupříkladu moje babička, která obracela každou korunu dvakrát, do bramborové báby vajíčko nedávala. A chutnalo mi to. Jéje, to křupalo... ještě teď tu chuť cítím...  A vonělo to - no jako "tetka bramborka".

 

Prastarý recept pro chudé, hodí se teď v krizi... Také pro milionáře, kteří chtějí zhubnout...

OUKROP

Usmaží se jemně krájená cibulka na sádle, přidá se trochu jíšky a nechá se v patřičné míře se solí půl hodiny vařit. Možno též místo cibulky rozetřít česnek se solí a sádlem, polije se všechno vodou a nakrájí se tenounké šípky chleba do polévky.

Tohle patří do odtučňovacích kůr... s touto přitažlivou polévkou se bohatí nepřejí. Je tam sice smetana a mouka, ale v malé míře si tuto pochoutku mohou dovolit i oni.

POLÉVKA Z JARNÍCH BYLINEK

Jarní bylinky opence, řebříček, jahodové listy nebo květ, pampeliška, kopřiva, špenát, sedmikrásky, fialky (listy), operou se, nechají se sednout na másle, zaleje se odvarem z kostí nebo vodou, zahustí smetanou, moukou a žloutky. Polévka se dle chuti přisolí a přikyselí.

PLNĚNÝ CELER

Oloupaný celer se uvaří ve slané vodě doměkka a vyhloubí. Vyhloubená dužnina se useká, přidají se usekané oloupané párky, šťáva z pečeně, kousek másla (s máslem se vše podusí) a vejce se přidá naposled.

Náplní naplněný celer se zaleje polévkou, zapráší moukou, zacedí citronem a podává buď sám anebo l hovězímu masu.

 

Máte doma starší jablka? Rozhodně je nevyhazujte. Nabízím další maminčin recept.

SMAŽENÁ JABLÍČKA

20 dkg mouky, 1 vejce, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, sůl, menší lžíce cukru, mléka dle potřeby, rozmíchá se v řídké těsto. Do toho namáčí se rozkrájena syrová jablíčka a smaží se.

(jablka, která se rozpékají)

 

Tento recept doporučuji zamilovaným v každém věku...

Zde je přesný opis maminčina úhledného písma:

 

OSRDÍ NA SMETANĚ

"Osrdí se opere a dá se vařit se zeleninou, pepřem a bobkovým listem. Osolí se, a když je měkké, rozkrájí se na nudličky. Na másle osmaží se cibulka, přidá se k ní trochu mouky, aby se utvořila bledá jíška. Tato se rozředí polévkou z osrdí, rozkrájené osrdí se do omáčky vloží a zacedí citronovou šťávou. Ku konci zahustí se omáčka smetanou, ve které je rozkloktáno trochu mouky."

Jestli se do toho pustíte, tak jako já, dejte mi zprávu, jak jste si pochutnali a jestli to mělo nějaké účinky.

 

BRAMBOROVÉ MRKVIČKY

"Upraví se bramborové těsto, podobně jako na noky, může se dát kousek másla, dělají se mrkvičky, obalují se v krupičné mouce, vejci, v housce a usmaží. Zapichuje se do nich zelená petrželka. Můžete je sníst taky."

1 kg brambor, 25 dkg mouky, krupičné, 2 vejce, sůl, kousek másla.

Tak to zkuste jako minule s osrdím na smetaně a pěkně si zakřupejte. (Jak se vám povedla láska, když jste snědli tu minulou pochoutku?)

luba.skorepova@seznam.cz

 

 

 

 

 

SMAŽENÝ PÓR JAKO PŘEDKRM

Stejně silné póry očistíme, zelenou nať odstraníme a ve slané vodě uvaříme do poloměkka. Scedíme, dáme odkapat, otřeme v čisté utěrce, obalujeme v těstíčku jako na kapání do polévky (3 polévkové lžíce mouky, jedno vejce a 3 lžíce vody). Podáváme s bramborovou kaší.